top of page

Stem

Net als iedere zanger, heeft iedere docent zijn of haar eigen authentieke stemgeluid. Toch worden de mogelijkheden van de stem niet altijd goed benut. Als je je stem wil inzetten om levendig en boeiend les te geven, is variatie de sleutel. Daarbij is het belangrijk om je stem gezond en in topconditie te houden. Als docent is je stem ten slotte je belangrijkste instrument.
Variatie per lessituatie

De verschillende situaties in de les, vragen om een aangepast stemgebruik; denk maar aan: een klas rustig krijgen, een groepje leerlingen een compliment of juist een terechtwijzing geven, een boeiend stuk lesstof vertellen, een gesprek met een leerling die iets heftigs heeft meegemaakt...

Als docent moet je de hele dag door, voortdurend kunnen variëren met je stem. Hoe je dit in je eigen lespraktijk zo effectief en zo leuk mogelijk kunt inzetten, ter ondersteuning van je lesinhoud, is interessant om nader te onderzoeken.

Hoge stembelasting

Om het lesgeven moeiteloos dag na dag vol te houden, is een ander verhaal. Niet iedereen is geboren met een sterk stemorgaan. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 55% van de leraren in Nederland last heeft (gehad) van stemproblemen. Eén vijfde van de ondervraagden kon het beroep hierdoor zelfs tijdelijk niet uitoefenen.

 

Docenten hebben een beroep met een hoge stembelasting. Ook al heb je van nature een goede stem, het loont de moeite om een effectieve en gezonde stemtechniek aan te leren. Alleen al in energie, kan dat veel schelen op een dag!

Bron onderzoek: De Jong FICRS, Kooijman PGC, Thomas G, Huinck WJ, Graamans K. Epidemiology of voice problems in Dutch teachers. Folia Phoniatrica et Logopaedica 2006; 58: 186-198

bottom of page