top of page

Wat onze studenten ervaren,

als docent voor de klas

In jaar 2 van je Hogeschoolcarrière ga je steeds meer praktijkervaring opdoen en je eigen stijl ontwikkelen als docent. Hoe je voor de groep staat en communiceert, heeft onlosmakelijk verband met hoe de groep op jou reageert. Je spreekgedrag is het visitekaartje van je eigen professioneel handelen. De cursus Logopedie & lesgeven, geeft je inzicht in je sterke punten en aandachtspunten op het vlak van spreken en stimuleert je om hierin te blijven groeien en ontwikkelen. Wat zeggen studenten hierover?

De opgedane kennis tijdens de lessen logopedie zijn goed bruikbaar in mijn dagelijkse lespraktijk. Regelmatig denk ik terug aan de adviezen van de docent en medecursisten. Vooral de feedback na mijn lesfragment heeft me geholpen. Op het gebied van mijn drukke armbewegingen boek ik verrassend veel winst. Mijn hoge ademhaling en het hoge spreektempo vragen nog wat aandacht. De komende tijd wil ik me het nieuw aangeleerde gedrag eigen maken. Het moet onderdeel worden van mijn systeem. 

Jaap

Wat duidelijk naar voren kwam, was dat ik aan mijn mimiek moet werken. Ik weet van mezelf dat ik last heb van “Resting bitch face”. Dit betekent dat mijn neutrale gezichtsuitdrukking een beetje nors is. Dit kwam al tijdens mijn eerste stage naar voren. Ik heb echter wel gemerkt dat ik tijdens mijn lessen een stuk expressiever ben. Dit is waarschijnlijk omdat ik meer kennis heb van het onderwerp en dus een stuk enthousiaster ben.

Julia

Persoonlijk vind ik het fijn om input te hebben van de klas, het maakt de lessen veel dynamischer. Voor mij maakt dat het spreken ook minder ‘stijf’’. 

Het gebruik van mimiek vind ik persoonlijk een van de beste manieren om je eigen enthousiasme over het onderwerp ten toon te spreiden. En zoals wel bekend is, is enthousiasme aanstekelijk en motiverend, wat mij weer bodem geeft om op verder te werken. 

Slechte articulatie kan afleidend werken, waardoor de klas meer moet letten op hoe ik iets zeg in plaats van wat ik precies zeg. Ik heb ook wel gemerkt in het dagelijks leven dat ik hierdoor vaak in de herhaling val, wat de communicatie ook verstoort. 

Noorie

Yacintha

Het laatste uur, is altijd een lastige. De leerlingen hebben geen zin meer en willen graag naar huis. Daardoor zijn zij meestal vervelend en druk. Als leraar heb je ook een lange dag achter de rug, waardoor ook jij niet meer de fitste en/of actiefste bent. En hoe drukker de leerlingen zijn, hoe meer jij als docent je stem gaat verheffen, andere houding aanneemt en ook anders gaat ademen. Als dit blijft aanhouden, dan raak je meestal gestrest. En op het moment dat je strest, denk je niet meer aan een of ander stemtechniek. Alhoewel dit wel zou moeten. Het is namelijk belangrijk om je energie goed te verdelen over een dag.  In het bijzonder als je zoveel werkt. Alleen blijkt het dat veel docenten vooral in de ochtenden alles geven, waardoor zij aan het eind van de dag vermoeid zijn.

bottom of page