top of page

Adem en spreken

Adem is de motor van je stem. Adem heeft ook alles te maken met aandacht; in het hier en nu zijn. Door een correcte ademtechniek toe te passen, kun je efficiënt je stem aansturen en heel wat energie besparen. Adem in rust werkt anders dan adem bij het spreken. Op het internet wemelt het van de ontspanningsoefeningen, die gekoppeld zijn aan adem. Mocht je daar behoefte aan hebben, prima. Wil je echter een goed en gezond adempatroon toe leren passen tijdens het spreken, dan is het belangrijk om te oefenen met een deskundige, zoals een logopedist of een zangleraar.
Heb je vaak het gevoel dat je ademtekort hebt bij het spreken, dan loont het de moeite om regelmatig op een dag op te letten waar je adem zit. Als je rustig op de bank zit, dan kan het zijn dat je je buik op en neer voelt bewegen. Ben je echter gestresst, dan gaat de adem altijd hoog, in je borstkas zitten.
 
Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat 'ademen met je buik' de goede manier van ademhalen is. Het is niet zo dat de adem in je buik komt te zitten. Wel gebruik je je buikspieren en de spieren van het middenrif, om de adem aan te sturen bij het spreken. Welke spieren dat zijn, kun je goed voelen als je hoest met je handen in je zij. Als je deze spieren subtiel, maar effectief leert inzetten om je adem naar je stemorgaan te sturen, maak je gebruik van een costo-abdominale ademtechniek. Dit is de meest gezonde techniek om je stem aan te sturen.
Tijdens het spreken is het belangrijk om op tijd een adempauze te nemen, zodat je niet te lang op één adem gaat doorpraten. Juist het te lang doorpraten op één adem zorgt ervoor dat je een benauwd gevoel krijgt. Om de laatste woorden er nog uit te krijgen, bouw je spanning op in je keel, terwijl je voelt dat je geen 'power' meer hebt om het einde van de zin er nog duidelijk hoorbaar uit te krijgen. De zin verdwijnt dan in het 'niets' en de luisteraar hoort niet meer wat je zegt, of denkt dat het laatste niet meer belangrijk is. Dit onbedoelde effect wordt ook wel het nachtkaarseffect genoemd. Het opbouwen van spanning in je keel kost onnodige energie en is erg slecht voor je stem.
 
Daarom is het belangrijk om de kunst van het tijdig nemen van een adempauze, onder de knie te krijgen. Ben je tijdens het spreken toe aan een adempauze -meestal is dat bij een punt, komma, of koppelwoord- dan ontspan je simpelweg je buikspieren en het middenrif. De adem stroomt dan automatisch je longen in en je kunt verder praten. Niemand die raar opkijkt, want dit gebeurt in enkele seconden; pauzes horen nu eenmaal bij een normaal spreekpatroon. Om te spreken heb je dus altijd genoeg lucht in je longen en hoef je niet eerst actief in te ademen.
 
Zingen en roepen vraagt wel om een actievere manier van ademen, als krachtige aansturing van je stem. Hierbij zet je je flanken extra uit. Dit wordt ook wel 'ademsteun' genoemd.
De ademtechniek bij het spreken zal tijdens de lessen aan bod komen. Het is belangrijk om te oefenen onder professionele begeleiding, om te voorkomen dat je jezelf een verkeerde ademgewoonte aanleert. Het vergt vervolgens tijd en dagelijkse oefening om de techniek zo te beheersen dat het een gezonde gewoonte is geworden, die je dagelijks binnen en buiten je lespraktijk kunt toepassen.
Waar zit mijn adembeweging?
Costo-abdominale ademhaling
Adempauzes en nachtkaarseffect
Adempauzes horen bij een normaal spreekpatroon
Zingen en roepen
Oefen met een professional
bottom of page