top of page

Professioneel Spreken binnen IvL

Hogeschool Rotterdam

Instituut voor Lerarenopleidingen

Cluster Beroepsvoorbereiding

 

Dit vak wordt gegeven door logopedisten, gespecialiseerd in beroepssprekers, meer specifiek in het onderwijs. 

De module is bestemd voor het tweede studiejaar,  voltijd & deeltijd. Gedurende 3 studiejaren gaan studenten zich verdiepen in gezond, effectief en impactvol spreken

Onze studenten

Als leraar in spé, haal je het meeste uit de module 'Professioneel Spreken', als je tweedejaars bent. Het vak geeft je de nodige inzichten en handvatten voor je stage, vanaf jaar 2. Het sluit daarbij goed aan op het vak 'Drama' uit het eerste jaar. 

Het merendeel van de studenten vindt 'Professioneel Spreken' een leuk en nuttig vak. Lees de reacties van je medestudenten op deze website.

Onze missie

In de module Professioneel Spreken gaan we je spreektalent onder de loep nemen. Of de leraar nu wel of niet veel aan het woord is, communiceren doet hij altijd. Hoe een leraar door zijn manier van spreken en lichaamstaal overkomt, is een essentieel punt in het lesgeven.

Je krijgt inzicht en vaardigheden om je eigen spreekgedrag te optimaliseren.

Onze doelen
  • De student is zich bewust van het effect van verbale en nonverbale communicatie, zodanig dat de invloed en de waarde ervan op het functioneren als leraar, met betrekking tot de gezondheid en het professioneel handelen, beargumenteerd kan worden.

 

  • De student observeert en analyseert spreekgedrag, trekt hieruit conclusies en formuleert naar aanleiding hiervan gerichte en objectieve feedback voor zichzelf en voor medestudenten.

 

  • De student ontwikkelt een effectief en gezond spreekgedrag aan de hand van feedback en een zelf opgesteld plan van aanpak, ter preventie van beroepsziekte en ter optimalisering van het pedagogisch-didactisch handelen, met betrekking tot het beroep van leraar.

“Op een gemiddelde dag heeft een leraar in het voortgezet onderwijs contact met 120 tot 150 leerlingen. Er zijn weinig entertainers die elk uur een nieuwe show geven voor een zeer kritisch publiek; en dat gemiddeld zesmaal op een dag.”

Citaat uit: 'Handboek voor Leraren', Walter Geerts en René van Kralingen

Dus als docent moet jij met je stem iedere dag een topprestatie leveren, je stem is het basisinstrument. Zonder stem word je als docent niet gehoord.

 

"Ik zag logopedie als een van de vakken die ik nog snel moest afkruisen om mijn diploma te behalen, maar na het volgen van de lessen vind ik dat niet meer. Door de lessen heb ik hulp ingeschakeld om van mijn stemklachten af te komen en heb ik praktische tips gekregen om me te helpen bij het lesgeven. De docent straalt enthousiasme uit en weet zoveel over het vak, dat ik elke les wat geleerd heb en ik het niet erg vond om alleen ’s avonds voor logopedie naar school te komen. Het eerste stukje bewustwording is gebeurd en nu hoop ik verder te kunnen groeien."
"Het vak logopedie is een echte 'eye opener' voor mij geweest. Ik was eigenlijk op een punt aangekomen met lesgeven dat ik alleen maar pedagogisch en een beetje vakdidactisch bezig was met het verbeteren van mijn les. Ik heb nu gelukkig enorm veel meer verbeter punten. Ik weet al bijna zeker dat deze verbeteringen ook mij pedagogisch en vakdidactisch zullen helpen. Bedankt voor de bijzondere leermomenten in deze cursus.."
"Na 8 weken elke donderdagochtend bij elkaar gekomen te zijn is de cursus logopedie ook afgelopen. Ik vond het een zeer interessante en leuke cursus. Dit komt voornamelijk doordat het iets anders was dan wiskunde, stage etc. De manier van lesgeven was ook heel anders dan dat we gewend waren. Dit sprak mij ook aan. Er was heel veel interactie met de klas en dit vind ik nuttig."
bottom of page